ßßß Cookit - przepis na Muffiny z kardamonem i jabłkami - recenzja "Smaków z Fjällbacki"

Muffiny z kardamonem i jabłkami - recenzja "Smaków z Fjällbacki"

nazwa

Wykonanie

W ramach współpracy z portalem polska-gotuje.pl dostałam kolejną książkę do recenzji - "Smaki z Fj ä llbacki".
Dwoje przyjaciół - Camilla L äckberg - szwedzka pisarka bestsellerowych kryminałów, której hobby jest gotowanie + Christian Hellberg - jeden z wybitniejszych szwedzkich szefów kuchni = to nie mogło się nie udać.
A dodatkowo przyjaciół połączyła miłość do rodzinnego miasta Fj ällbacki, które słynie z najlepszych w Szwecji ryb i skorupiaków i liczy jedynie (poza sezonem oczywiście) niespełna tysiąc mieszkańców. Tak więc k siążka ta jest nie tylko hołdem złożonym przez Camillę jej ojcu, który zaraził ją pasją do gotowania ale też kolejnym już peanem na temat Fj ällbacki, w której rozgrywają się wszystkie jej kryminały.
Królują przepisy na dania rybne, owoce morza, dania proste, łatwe i przyjemne. Wykonane z niewielkiej ilości świeżych składników, w sam raz na nadchodzący sezon spotkań z przyjaciółmi na dworze czy przy grillu. Ja zaraz po zakończeniu budowania ogrodu i kupnie grilla, biorę się za wypróbowywanie wielu z nich.
O postępach będę Was informować na bieżąco :)
Co do uwag technicznych - szkoda, że wydawca nie skorygował użytych miar i pozostawił nieużywane w Polsce dl (1 dl = 100 ml), a przecież można je było spokojnie przeliczyć...
Składniki:
300 ml mąki pszennej
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 ml cukru
250 g masła
5 jajek
100 ml wody
2 jabłka
nadzienie:
2 jabłka
100 ml orzechów laskowych
50 ml cukru
1 łyżka cynamonu
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Jajka wymieszać z wodą i z jabłkami startymi na drobnej tarce. Wymieszać jajka, mąkę i masło i porozkładać do foremek na muffinki.
Przygotować nadzienie - wymieszać pokrojone jabłka, posiekane orzechy, cukier i cynamon. Ponadziewać muffinki.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tak, wiem, że nie są podobne do tych na zdjęciu w książce, ale nie mam pojęcia czemu :(
Autor - Camilla L äckberg i Christian Hellberg
Tytuł - Smaki z Fj ällbacki
Tytuł oryginału - Smaker Fr än Fj ällbacka
Wydawnictwo - Czarna Owca
Liczba stron - 176
Liczba przepisów - 75
P.S. Uważajcie - Fj ällbacka wciąga - ja p adłam ofiarą kryminałów Camilli, przeczytałam już prawie wszystkie (została mi tylko "Fabrykantka Aniołków") a nasz duet wydał już kolejną książkę kucharską, na którą nie mogę się doczekać...
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/05/muffiny-z-kardamonem-i-jabkami-recenzja.html